Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 53887

Paszteciki robiłam pierwszy raz w życiu.. Wyszły przepyszne:) Prosty przepis, a na święta do barszczyku... mniam PYCHOTKA:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 4 szklanki
  • gęsta śmietana, 1 szklanka
  • drożdże świeże, 5 dkg
  • tłuszcz, 1 kostka np KASIA
  • jajko, 1
  • sól, szczypta
  • FARSZ:
  • pieczarki, 1kg
  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • grzyby suszone, 2-3 garście
  • cebula, 3-4 szt
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. FARSZ: Grzyby suszone zalać gorącą wodą i moczyć 0,5-1 h. Cebulę drobno posiekać, zeszklić. Dodać pieczarki starte na grubych oczkach. Posolić, popieprzyć i dusić do czasu, aż prawie cała woda wyparuje.

  2. Odsączyć grzyby, a wodę w której się moczyły wlać do garnka. Grzyby drobno posiekać i dodać do pieczarek z cebulą.

  3. Do garnka z wodą po grzybach włożyć kapustę i dolać wody tak by przykrywała kapustę. Gotować ok pół godziny. Po tym czasie odsączyć kapustę, poszatkować i do dodać do grzybów. Wszystko razem jeszcze podusić chwilę, aż woda całkowicie wyparuje.

  4. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną Kasię, śmietanę, jajko, sól, pokruszone drożdże i wyrabiamy dokładnie ciasto.

  5. Dzielimy na części i wałkujemy podłużne kawałki. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy. Nadmiar odciąć.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180st i na na wyłożonej blasze papierem do pieczenia układamy paszteciki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piec około 30-45 minut. Tak by paszteciki były rumiane. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika87 26 listopada 2012 Dziękuję bardzo :) Spróbuj.. smakuje naprawdę dobrze:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 listopada 2012 Gratuluje udanego debiutu, wyglądają bardzo apetycznie. Nigdy nie łączyłam suszonych grzybów z pieczarkami, ale może spróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń