Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-12-2022
Paszteciki z ciasta drożdżowego, które świetnie sprawdzą się jako wigilijne danie albo imprezowa przystawka.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Przygotowanie farszu: Kapustę kiszoną umieścić w misce i zalać zimną wodą. Po pewnym czasie dokładnie odcisnąć z wody formując wałeczki. Pokroić wałeczki na drobno i umieścić w misce. W misce z kapustą umieścić liście laurowe oraz ziele angielskie. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni podgrzać olej i usmażyć cebulkę na złoty kolor. Nie przerywając smażenia, dodać pokrojone pieczarki. Mieszać od czasu do czasu. Z pieczarek musi wyparować woda i powinny się podsmażyć. Do pieczarek dodać posiekaną kapustę kiszoną z przyprawami. Dodać sól, pieprz oraz kminek wedle upodobań. Smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając około 15 -30 minut. Odstawić do ostudzenia. Z chłodnego farszu wyjąć ziele i liście.
Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać w sporym garnuszku aby było ciepłe, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Dobrze razem rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn podwoił swoją objętość. W misce umieścić mąkę, dodać rozkłócone jedno jajko w temperaturze pokojowej, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo jak to konieczne. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Gdy już będzie idealnie wyrobione, przykryć czystą ściereczką i odstawić z miską w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
Przygotowanie: Naszykować dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkłócić drugie jajko w miseczce. Naszykować mak do posypania pasztecików.
Formowanie pasztecików: Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrabiać jeszcze przez chwilkę (można podsypać niewielką ilością mąki). Ciasto rozwałkować na duży prostokąt grubości kilku milimetrów. Na dłuższy brzeg ciasta wyłożyć część farszu, tak żeby można było zwinąć niewielki wałek i odciąć go. Dobrze zlepić brzeg wałeczka, lekko zrolować jeszcze i pokroić na kawałki wielkości kilku centymetrów. Ułożyć na blasze. Na pozostałym cieście na brzegu znów wyłożyć trochę farszu, zawinąć i zlepić i postępować tak aż do zużycia ciasta oraz farszu. Z podanych składników powinny wyjść 2 duże blachy takich małych pasztecików. Ułożone paszteciki na blasze powinny być w odstępach, ponieważ urosną. Pędzelek moczyć w jajku i smarować wierzch pasztecików. Każdy z nich posypać makiem. Piec pojedynczo blachy w 180 stopniach przez około 25 minut aż zrobią się rumiane. Odstawić do ostygnięcia.
Farsz do pasztecików można przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Gotowy wypiek można spokojnie zamrozić.