Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z mięsem doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu na świątecznym stole. Mogą być również podawane jako samodzielne danie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Składniki
Do garnka dodajemy wszystkie składniki na farsz, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małej mocy przez około godzinkę
Po tym czasie mięso wraz z marchewką mielimy w maszynce lub malakserze, następnie dodajemy 8 łyżek sosu, który powstał podczas gotowania mięsa, całość mieszamy
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak), można również ugniatać ciasto ręcznie Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
Po tym czasie ciastko dzielimy na dwie porcje, każdą porcję rozwałkowujemy na pasek (jak na zdjęciach) Na brzegu wzdłuż paska układamy farsz, jak na zdjęciach poniżej, następnie zwijamy jak roladę, nierówności odcinamy i wykorzystamy na końcu do wykonania ostatniego trzeciego paska (z tak zwanych resztek ciasta)
Roladę dzielimy na mniejsze kawałki, następnie paszteciki przenosimy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 23 minuty (środkowy poziom, bez termoobiegu)
Paszteciki piekłam na trzy tury