Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki drożdżowe, idealnie na nadchodzące święta jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 306
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 306
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Składniki
Wykonanie farszu: Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.
Wykonanie pasztecików: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta wałkujemy długi prostokąt o szerokości 15 cm. Na środku układamy wzdłuż całego placka farsz, zwijamy, złącza ciasta zagniatamy pod spód. Każdy zwinięty rulon ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rulony smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni, kroimy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wkładamy blachę na środkową półkę i pieczemy 30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się pasztecików. Upieczone paszteciki studzimy na kratce. Smacznego!!!