Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Składniki
W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 45 minut.
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kolejno dodajemy paczkę świeżego szpinaku, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia. Po lekkim przestudzeniu, szpinak kroje drobniej i przekładam do miski. Dodaje, ser i pokrojone suszone pomidory. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto podzielić na 2 długie paski ( szerokość pasa ok. 8 cm, grubość ciasta 3-4 mm). Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz a boki dokładnie skleić . Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej).
Paszteciki odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem . Piec ok 20 minut do zarumienienia. Smacznego!