Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1432
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231808
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4977
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1432
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231808
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4977
Składniki
Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu.
Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową.
Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką.
Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy.