Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet mięsno-cukiniowy

Pasztet mięsno-cukiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4809

Dodano:

Odsłon: 338

Pasztet, którego główne składniki to mięso mielone wieprzowe, cukinia i papryka. Pyszny i soczysty:) Doskonały na kanapki:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • cukinia ok. 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • bułka tarta 1,5 szklanki
  • cebula 1 szt średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • jajka 2 szt
  • olej 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • bułka tarta do formy
  • olej do formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet mięsno-cukiniowy

Przygotowanie

  1. Cukinie /wybieramy młode a jeśli mamy przerośnięte to obieramy je ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne/ ścieramy na tarce o dużych oczkach - startego miąższu potrzebujemy 2-2,5 szklanki. Cukinię odstawiamy na ok. 30-40 min a następnie mocno odciskamy z soku.
    Do cukinii dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, starte na tarce o małych oczkach cebulę i czosnek, wbijamy jajka, dodajemy olej i doprawiamy do smaku przyprawami. Całość dokładnie wyrabiamy do czasu aż masa stanie się kleista /jak mięso mielone na pulpety/.
    Małą keksówkę /u mnie 13 x 23/ natłuszczamy olejem i oprószamy bułką tartą, dzięki czemu pasztet po upieczeniu łatwiej wyjdzie z formy. Masę pasztetową przekładamy do formy, wierzch oprószamy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 75 min. Wyjmujemy z piekarnika i przed wyjęciem z formy odstawiamy do przestygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 sierpnia Swietny pomysl na pasztet, jest lzejszy i bardziej wilgotny! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń