Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najlepszych pasztetów jakie piekłam. Cały sekret polega na doborze odpowiednich składników i niewielkiej ilości koniaku. Polecam.
Składniki
Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych. Dodajemy kurze wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut (nie dłużej). Odlewamy około 1 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy. Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie.Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do dwóch foremek (teraz przełożyłam do trzech mniejszych i dodałam do jednego suszoną żurawinę a do drugiego suszone śliwki)Ugniatamy i uderzamy foremką w blat, by usunąć resztki powietrza. Pieczemy godzinę w tem. 180 stopni. Podajemy z konfiturą z żurawiny.