Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, kremowy pasztet. Kupując połowę czy ćwiartkę świnki na święta zastanawiałam się co zrobić z częścią głowy świńskiej, oraz podrobami. Metodą prób i błędów opracowaliśmy z mężem ten oto przepis na pasztet. Robimy go zawsze w dwóch wersjach smakowych, zwykły, oraz ulubiony moich córek paprykowy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7712
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7712
Składniki
W jednym dużym garnku wstawiamy głowę wieprzową, karkówkę, podgardle, serce, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy piersi z kurczaka, marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy do miękkości. W drugim naczyniu wstawiamy wątrobę i płucka i też gotujemy do miękkości. Gdy nam wszystko ładnie się ugotuje wykładamy by dobrze wystygło. Obieramy głowę z lepszych kawałków, czyli mięsa i słoniny, ja skórek nie dodaję, kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi składnikami, karkówką, podgardlem, płuckami, sercem, wątrobą i piersią z kurczaka.
Wszystko mięso mielimy w maszynce elektrycznej, warzywa i cebulę również. Czosnek miażdżymy dodajemy do pasztetu. Do wody w której gotowało się mięsko z głową moczymy bułki, dodajemy je do pasztetu. W dwóch szklankach wywaru z tego mięsa mieszamy przyprawy czyli: vegetę, pieprz i paprykę, wlewamy do pasztetu. Wszystko dokładnie wyrabiamy smakując czy nie brakuje soli i pieprzu.
Większą część wkładamy do większej foremki ( 40 cm) wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą. Do pozostałej części mielimy pozbawioną nasion paprykę surową i jeszcze raz dokładnie mieszamy, wykładamy do mniejszej foremki (30 cm ). Wierzch naszych pasztetów smarujemy roztopionym smalcem i posypujemy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika na 90 minut i pieczemy w 180 stopniach, jak widzimy że wierzch za bardzo się spieka możemy przykryć go folią aluminiową.
A potem po zastygnięciu zostaje nam pyszna degustacja naszych pasztetów.