Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacze mięso idealnie współgra ze słodkimi dodatkami jak galaretka porzeczkowa czy żurawina. Na święta przygotowuję galantynę z piersi i udek a pozostałości idą na pasztet.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4403
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11968
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4403
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11968
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5608
Składniki
Po upieczonej kaczce i wstępnie zjedzonej, zostało na niej sporo mięsa. Więc mięso obrałam, dodałam także skórki- pasztet potrzebuje tłustości dla konsystencji. Na skórkach jest też najwięcej przypraw, majeranku, pieprzu i soli. Można zrobić także pasztet z gotowanej kaczki, tylko trzeba dodać więcej przypraw.
Mięso zmalaksowałam, nie trzeba trzy razy przepuszczać przez maszynkę. Sprawdziłam smak, dodałam gałkę muszkatołową, jajo i bułkę tartą. Masę wymieszałam.
Formę wytłuściłam, obsypałam bułką. Wyłożyłam pasztet a na nim galaretką.
Jeszcze wzorek widelcem. Do tego rodzaju pasztetów nie dodaje ubitego białka, taki pasztet ma tendencję do rozwarstwienia się a potem kruszenia na kanapce. A teraz do piekarnika na 45 minut w 175 stopniach.
Smacznego :)