Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 984

Dodano:

Odsłon: 7217

Pasztet drobiowy z chrzanem

Składniki

  • 1 - kurczak
  • 3 - marchewki
  • 2 - pietruszki
  • seler
  • 300 g - wątróbki drobiowej sparzonej
  • 400 g - boczku wędzonego
  • 1 - czerstwa bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki
  • 2 - jajka
  • ½ łyżeczki - gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka - imbiru
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • 3 łyżeczki - domowej mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz
  • ¼ szklanki - rosołu
  • 200 g - boczku wędzonego
  • CHRZAN Z JAJEM
  • 180 g - chrzanu
  • 1 - jajko
  • 3 łyżki - śmietany
  • 2 łyżki - majonezu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z kurczaka

Przygotowanie

  1. Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.

  2. Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

  3. Podawać z chrzanem. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń