Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z kurczaka, paprykowy w słoiczkach

Pasztet z kurczaka, paprykowy w słoiczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1562 Ocena: 21502

Dodano:

Odsłon: 540

Pasztet w słoiczkach, zrobiony z całego kurczaka, wątróbek, serc z kurczaka z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero i skorpion.

Składniki

  • kurczak 2,5 kg
  • wątróbki z kurczaka 1 kg
  • serca z kurczaka 50 dag
  • marchew 1 szt.
  • seler 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • bułka 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • ostry sos z papryczek 330 ml
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z kurczaka, paprykowy w słoiczkach

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu ich miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pastę rosołową i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy 15-20 minut w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy i ostry sos z papryczek. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy, możemy dodatkowo jeszcze rozdrobnić blenderem. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.

  3. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków.

  4. Wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut.

  5. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń