Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z kurczaka z rosołu to domowej roboty, wyjątkowa przekąska, której smak jest nieporównywalny z żadnym innym pasztetem kupnym w sklepie. Jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale także to świetny sposób na wykorzystanie resztek z niedzielnego rosołu. Z powodzeniem możesz przepis zmodyfikować, dodając ulubione składniki: zielony groszek, fasolę, awokado. Pasztet świetnie sprawdzi się do kanapek, naleśników, podpłomyków. Ciekawym pomysłem mogą być także wytrawne gofry.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 178
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 178
Składniki
Do przygotowania tego pasztetu możesz użyć gotowanego mięsa kurczaka z rosołu, odlanego bulionu, a także marchewki czy cebuli. Możesz je także ugotować specjalnie pod to danie. Ugotowane mięso z kurczaka (nogi, piersi, żołądki, serca, wątróbka) pokrój na średniej wielkości kostkę. Przełóż ją do naczynia robota kuchennego z nakładką do blendowania. Dodaj orzechy włoskie. Do misy włóż także marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki i obrane ząbki czosnku.
Do misy włóż także marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki i obrane ząbki czosnku. Zmiel wszystkie składniki z misy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodawaj po trochu bulionu, by uzyskać w miarę kleistą i pulchną konsystencję. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją do zezłocenia. Zdejmij ją z ognia i przestudź do temperatury pokojowej. Dołóż ją do mieszanki mięsnej. Na koniec dodaj sól i pozostałe przyprawy.
Ponownie masę zmiel blenderem na jednolitą konsystencję pasztetu do smarowania. Pasztet z kurczaka z rosołu jest już gotowy do podania – świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek i przystawek. Danie przechowuj w zamkniętym naczyniu, w lodówce.