Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z warzyw po rosole

Pasztet z warzyw po rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 352

Idealne rozwiązanie, żeby nie wyrzucać warzyw z wywaru na rosół. Prosty i smaczny pasztet warzywny

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z warzyw po rosole

Przygotowanie

  1. Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 stopni.

    Do dużej miski przesiać dwie szklanki mąki pszennej (250 x2), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać 330 mililitrów maślanki oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.

  3. Połowę ciasta wyłożyć do keskówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń