Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne rozwiązanie, żeby nie wyrzucać warzyw z wywaru na rosół. Prosty i smaczny pasztet warzywny
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14236
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1648
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16251
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6547
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14236
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1648
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16251
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6547
Składniki
Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski przesiać dwie szklanki mąki pszennej (250 x2), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać 330 mililitrów maślanki oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.
Połowę ciasta wyłożyć do keskówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.