Do góry

Przekąski Przepis na:

peklowana golonka z szynkowara

peklowana golonka z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 352

dobrze doprawiona czosnkiem, idealna na kanapki

Składniki

  • golonka bez kości - 1,5 kg
  • sól peklująca - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
peklowana golonka z szynkowara

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką natrzeć mięso.

  2. Do szynkowara włożyć worek foliowy odporny na temperaturę, nakładać do niego mięso, bardzo dokładnie dociskając. Worek zawiązać, szynkowar szczelnie zamknąć sprężyną, włożyć do lodówki na 48 godzin.

  3. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę (do około 85 stopni) i parzyć mięso przez 3,5-4 godziny. Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  4. Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie co ułatwi wyciągnięcie mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń