Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, soczyste pieczarki z piekarnika. Rewelacyjne jako przekąska na domową imprezę np. sylwestra lub jako dodatek do obiadu.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
Składniki
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki i kroić w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, kapelusze odkładamy. Farsz: Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, wrzucamy pokroją w kostkę paprykę, cukinię, pokrojone nóżki z pieczarek (możemy również pokroić 1-2 kapelusze) i chwilę dusimy (ok. 5 min) następni dajemy ugotowany ryż, wszystko mieszamy. Przyprawiamy do smaku, studzimy. Gdy przygotowany farsz ostygnie dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy, nakładamy go na wydrążone pieczarki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Pieczemy ok. 15-20 min w temperaturze 180 °C. Smacznego! Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek i naszych upodobań czy lubimy mniej czy bardziej upieczone. Takie pieczarki możemy również zawinąć w folie aluminiowa i upiec na grillu.