Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym to jest pyszne danie na kolację, na przekąskę, na imprezę. Robi się je łatwo i szybko, a następnie zapieka w piekarniku albo airfryerze. Na koniec otrzymujemy dość wykwintne danie, w dodatku pełne zalet. Jest mianowicie bezglutenowe, a jeśli użyjesz masła roślinnego, to również wegańskie. Pasuje do diety low carb i ketogenicznej, tak modnej w dzisiejszych czasach. Więc chyba wypada spróbować, prawda?
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7775
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7775
Składniki
Pieczarki oczyść dokładnie z wszelkich zanieczyszczeń i paprochów, ale staraj się ich nie moczyć. Wybierz raczej duże grzyby, a następnie z każdego oderwij trzonek, który przeznaczysz do jakiegoś innego dania. Nam są bowiem potrzebne tylko spore kapelusze.
Foremkę do zapiekania posmaruj tłuszczem, ja użyłam oliwy. Na dnie naczynia poukładaj ciasno kapelusze pieczarek, a następnie przygotuj masło czosnkowe.
W miseczce rozgnieć widelcem miękkie masło (lub masło roślinne), wyjęte wcześniej z lodówki. Dodaj do niego wyciśnięty przez praskę czosnek (tyle, ile lubisz, ale to ma być raczej intensywne w smaku masło czosnkowe). Ja użyłam 5 ząbków czosnku na pół kostki masła. Dodaj jeszcze sporą szczyptę soli i posiekaną natkę, jeśli masz. Ja nie miałam. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie widelcem lub łyżką.
Do każdego pieczarkowego kapelusza włóż po łyżeczce gotowego masła czosnkowego, najlepiej pomagając sobie przy tym drugą łyżeczką.
Możesz zapiekać pieczarki w tym stanie i będą pyszne, ale jeszcze lepiej smakują z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Pokrój więc ser typu Lazur w kostki odpowiedniej wielkości, a następnie umieść po jednej w każdym pieczarkowym kapeluszu.
Ja zapiekałam swoje pieczarki w airfryerze, którego jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką. Tego urządzenia nie trzeba wcześniej rozgrzewać, ale jeśli będziesz piec pieczarki w piekarniku, to trzeba go wcześniej rozgrzać do 200 stopni bez termoobiegu. W piekarniku pieczemy grzyby przez jakieś 15-18 minut, „na oko”, czyli kontrolując wygląd.
W airfryerze wystarczy temperatura 180 stopni i około 10-12 minut zapiekania, ale tu dużo zależy od urządzenia. W każdym razie pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym mają pięknie pachnieć i wyglądać podobnie, jak na moich zdjęciach. Warto wiedzieć, że skurczą się mocno podczas pieczenia.
Gotowe grzyby od razu podaj na stół, ponieważ najlepiej smakują na gorąco.
Można postawić obok koszyk z pieczywem, bo z pieczarek wycieka gorące masło czosnkowe, które warto wymuskać chlebem.
Bo przecież nic nie może się zmarnować. Smacznego!