Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 533 Ocena: 4702

Dodano:

Odsłon: 6482

Pieczeń z karkówki to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na kanapki.

Składniki

  • karkówka o wadze ok. 1,2kg
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń z karkówki

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Przyprawy można wcierać po kolei, lub wymieszać wszystkie razem i taką mieszanką nacierać mięso. Ilość poszczególnych przypraw można oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji smakowych. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Obłożyłam nimi wierzch mięsa. Obok mięsa położyłam listek laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrałam, przekroiłam na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroiłam dodatkowo w plasterki. Cebulą obłożyłam mięso ze wszystkich stron. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso piekłam przykryte folią aluminiową przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 20 minut pieczenia można zdjąć folię, wtedy mięso będzie miało bardziej chrupiącą skórkę. Ja swoją pieczeń przeznaczyłam na kanapki, więc wystudziłam ją w piekarniku i dopiero potem wyjęłam z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Jeśli natomiast pieczeń ma być przeznaczona na obiad, to wystarczy po upieczeniu dać jej odpocząć kilkanaście minut a następnie pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń