Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5204

Dodano:

Odsłon: 4034

Pyszne domowe mięsko:) Doskonale zastępuje kupną wędlinę:) I nie zawiera sztucznych ulepszaczy:)

Składniki

  • karkówka wieprzowa 1,7 kg
  • sól 3 łyżki
  • cebula 1 szt
  • tłuszcz do formy
  • marynata:
  • olej 3 łyżki
  • keczup 3 łyżki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka kopiasta
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra mielona 0,25 łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona karkówka

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 12 godz.
    Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z keczupem /ja używam łagodnego ale pikantny też może być/, solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i obiema mielonymi paprykami.
    Karkówkę wycieramy ręcznikiem z nadmiaru soli, nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na kolejne 12 godz.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy pokrojoną w plastry cebulę a na niej zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 1,5-2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń