Do góry

Przekąski Przepis na:

pieczona kukurydza

pieczona kukurydza

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 6623

Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.

Składniki

  • KUKURYDZA 3 kolby kukurydzy
  • 100 g /pół kostki/ masła
  • garstka porwanej kolendry
  • curry
  • suszone, mielone chili
  • sól i pieprz
  • SOS SEROWY 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka pesto bazyliowego
  • łyżeczka harissy
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól gruboziarnista
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kukurydzę czyszczę i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Masło roztapiam na patelni, przyprawiam solą, pieprzem, curry i chili. Na koniec dodaję kolendrę. Urywam 3 duże kawałki folii aluminiowej. Układam na nich kukurydzę i robię delikatne łódki. Smaruję i polewam dokładnie masłem. Zawijam szczelnie w folię, układam kolby w formie żaroodpornej i zapiekam 25-30 minut.

  2. Jogurt naturalny mieszam z pesto, harissą i startym serem. Po około pół godzinie wyjmuję kukurydzę, delikatnie rozwijam folię, pozostawiając łódki i wylewam sos serowy. Zapiekam 10-15 minut.

  3. Po około kwadransie wyjmuję ponownie naczynie z kukurydzą. Wyjmuję je z folii i układam w naczyniu. Posypuję gruboziarnistą solą i zapiekam jeszcze 10 minut.
    Podaję od razu, gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń