Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona rzodkiewka to ciekawy i nietypowy dodatek obiadowy, który charakteryzuje się słodkim, aromatycznym smakiem i świetnie zastąpi klasyczne sałatki czy surówki. Idealnie komponują się z daniami z kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny. Całość przygotujesz bardzo szybko i prosto, bo w zaledwie 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Z wierzchu są lekko skarmelizowane, dzięki czemu są niesamowicie chrupiące. Podaj je samodzielnie albo z dodatkiem ulubionego sosu – ranczerskiego, majonezowego,
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 210
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 210
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Składniki
Rzodkiewki dobrze umyj i usuń zielone, górne części. Osusz je papierowymi ręcznikami i przekrój na połowy.
Masło rozpuść na małym ogniu i ostudź.
Do miski włóż: rzodkiewki, masło, suszone zioła i przyprawy. Mieszaj do momentu aż warzywa będą całkowicie pokryte.
Rozłóż rzodkiewki pojedynczą warstwą w dużym naczyniu do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, mieszając co 10 minut.
Czosnek drobno posiekaj i dodaj do rzodkiewek po pierwszych 10 minutach pieczenia. Dobrze wymieszaj.
Pieczoną rzodkiewkę podawaj na ciepło, posypaną siekanym szczypiorkiem. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.