Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne zdrowe sniadanie śniadanie lub przekąska
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1663
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1452
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1457
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1625
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1663
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1452
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1457
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1625
Składniki
Tym razem fajna, zdrowa i pełnowartościowa przekąska/śniadanie (100g gotowanej soczewicy ma tyle białka, co duże jajko, a przy okazji całkiem sporo błonnika, bo aż prawie 8 g oraz 20 g węglowodanów) - czyli pieczone kotleciki z soczewicy z sosem miętowym. Pyszne Soczewicę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy, przepłukujemy i gotujemy dopóki nie rozpadnie się na puree. Odcedzamy nadmiar wody. Umieszczamy w misce.
Na patelni na maśle szklimy drobno posiekaną cebulkę. Marchewkę i seler trzemy na tarce od drobnych oczkach, dodajemy do cebulki. Podsmażamy na rumiano. Dodajemy do soczewicy.
Dodajemy również pietruszkę, tymianek, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę.
Dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Składniki na sos umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Kotleciki maczamy w sosie. Smacznego i na zdrowie