Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi są zawsze najlepsze. Przepis mojej babci z Bieszczad.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, pięć łyżek mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, wsypać resztę mąki, sól, wbić jajko i wyrobić ciasto ręką. Następnie dodać tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie farszu: W między czasie obrać ziemniaki i ugotować z dodatkiem soli, utłuc i ostudzić. Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, połączyć z ziemniakami, startym serem, masłem, jajkami i przyprawami do smaku. Wykonanie pierogów: Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, kłaść przygotowany farsz, zlepiać pierogi. Kłaść do formy posmarowanej tłuszczem i odłożyć jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny. Podawać z kwaśną śmietaną lub polane masełkiem.