Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z mięsem i płuckami

Pieczone pierogi z mięsem i płuckami

Autor:

Przepisów i artykułów: 682 Ocena: 13078

Dodano:

Odsłon: 9618

Drożdżowe pierożki zapiekane z mięsem z łopatki i płuckami. Wspaniałe na śniadanie, kolację i jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki

  • Ciasto:mąka pszenna 500 g
  • drożdże 15 g
  • 250-260 ml wody z mlekiem ( pół na pół )
  • olej 3 łyżki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • nadzienie: ugotowane płuca 600 g
  • mięso łopatka ok.700 g + 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • rosół z łopatki kilka, kilkanaście łyżek
  • 2-3 łyżki zmielonej bułki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pierogi z mięsem i płuckami

Przygotowanie

  1. Łopatkę gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
    Ugotowane mięso mielimy z płuckami, cebulą i czosnkiem.
    Masę mięsną przesmażamy na patelni, podlewamy rosołem z łopatki, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

    Ciasto.Drożdże zalewamy letnią mieszanką wody i mleka. Do mąki dodajemy sól, cukier, zioła, mieszamy, dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Potem ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. Pierogi układamy na blaszce pokrytej papierem, do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń