Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyyyszne
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2929
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 253
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 122
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2929
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 253
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 122
Składniki
Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was) Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy. Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.
I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić. Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe. Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut. I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)