Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, zwłaszcza ziemniaki młode. Jako rodowita Wielkopolanka, czyli klasyczna poznańska pyra, lubię i jadam ziemniaki pod każdą postacią. Ale chyba najbardziej lubię ziemniaki w czystej formie – młody ziemniak z masłem i koperkiem, popity kefirem lub maślanką, to danie najprostsze z prostych, a równocześnie poezja smaku!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1072
Polecam.
Odsłon: 1049
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1098
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1072
Polecam.
Odsłon: 1049
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1098
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni, góra/dół.
Wybierz ładne, zdrowe ziemniaki bez skaz. Wyszoruj je porządnie, a jeśli są bardzo stare (wiosną) – obierz ze skórki. Moje są młodziutkie i pyszne, więc nie obieram, a tylko kroję w połówki, ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości ziemniaka.
Pokrojone ziemniaki włóż do dużej miski. Dodaj duży chlust oliwy, listki świeżego tymianku (lub inne wybrane zioła, w zimie suszone), nieco świeżo mielonego pieprzu i posyp wszystko grubą solą. Ilość? Na wyczucie.
Dodaj gałązki świeżych ziół, co tam masz – rozmaryn, tymianek, szałwię. Wymieszaj wszystko, najlepiej dłonią. I wyłóż na blaszkę wymoszczoną papierem do pieczenia lub obficie wysmarowaną tłuszczem.
Równomiernie porozkładaj gałązki świeżych ziół. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut (warto przemieszać w połowie czasu pieczenia).
Ziemniaki pieczone najlepiej podać zaraz po wyjęciu z piekarnika – wtedy smakują najlepiej. Są pyszne, uwielbiam je przyrządzać i jeść! Bardzo dobrze smakują podane z sosem tahini, tzatyki lub innym ulubionym sosem pasującym do pieczonych warzyw.