Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony camembert już, co prawda, był, ale ten jest nieco inny i podany jako przystawka z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny. Fajne zestawienie - smakuje doskonale. Taka konfitura nada się również do innych serów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Składniki
Posiekaną drobno cebulę zalej w rondelku winem i gotuj na małym ogniu. Dodaj cynamon, miód i żurawiny. Gotuj, często mieszając, ok. 25 - 30 minut, aż cebula będzie miękka, a całość będzie miała konsystencję dżemu.
Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Z serków odkrój cienko wierzch. Na każdym serku połóż posiekane suszone pomidory, kilka plasterków podsmażonego czosnku i posyp tymiankiem. Połóż z powrotem odcięty kawałek i dobrze dociśnij.
Serki owiń kawałkiem pergaminu i zepnij patyczkiem lub wykałaczką. Rozłóż na blasze na papierze do pieczenia. Wierzch serów skrop oliwą i posyp odrobiną tartej bułki. Piecz serki w 160 stopniach ok. 5 - 8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, bo gorące po zdjęciu pergaminu się rozpłyną tak jak moje :-) Połóż na każdym serku łyżkę ciepłej konfitury i podawaj. Można udekorować zieleniną.