Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczony camembert z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny

Pieczony camembert z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4332

Dodano:

Odsłon: 890

Pieczony camembert już, co prawda, był, ale ten jest nieco inny i podany jako przystawka z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny. Fajne zestawienie - smakuje doskonale. Taka konfitura nada się również do innych serów.

Składniki

  • ser camembert - po jednym na osobę
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • szczypta tymianku
  • kilka kropel oliwy
  • łyżeczka tartej bułki
  • Konfitura:
  • duża, czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • łyżka suszonej żurawiny
  • niepełna szklanka czerwonego wina (może być sok żurawinowy)
  • pół kawałka kory cynamonowej (lub łyżeczka sproszkowanego cynamonu)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekaną drobno cebulę zalej w rondelku winem i gotuj na małym ogniu.
    Dodaj cynamon, miód i żurawiny.
    Gotuj, często mieszając, ok. 25 - 30 minut, aż cebula będzie miękka, a całość będzie miała konsystencję dżemu.

  2. Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

  3. Z serków odkrój cienko wierzch.
    Na każdym serku połóż posiekane suszone pomidory, kilka plasterków podsmażonego czosnku i posyp tymiankiem.
    Połóż z powrotem odcięty kawałek i dobrze dociśnij.

  4. Serki owiń kawałkiem pergaminu i zepnij patyczkiem lub wykałaczką.
    Rozłóż na blasze na papierze do pieczenia.
    Wierzch serów skrop oliwą i posyp odrobiną tartej bułki.
    Piecz serki w 160 stopniach ok. 5 - 8 minut.

  5. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, bo gorące po zdjęciu pergaminu się rozpłyną tak jak moje :-)
    Połóż na każdym serku łyżkę ciepłej konfitury i podawaj.
    Można udekorować zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń