Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2504
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1056
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1371
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7212
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2504
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1056
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1371
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7212
Składniki
W Święta planowałam pierwszy raz upiec karpia, dlatego przygotowałam najpierw wersje próbną zachęcona przepisem Docherro: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-karp-pieczony-w-porze-i-selerze-naciowym,193890,docherro.html Karpia najlepiej ułożyć na jakiejś ściereczce, która jest przeznaczona na straty. łuski i śluz idealnie zdejmują się nożem.
Rybę dosyć gęsto nacięłam- "zniknie" większość małych ości. Natarłam ją startą cebulą, solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Ułożyłam na papierze do pieczenia i polałam oliwą ( 180 C). Rybę się piecze w zależności od jej grubości. Karp jest gruboskórny i mięso pozostanie wilgotne. Najlepiej jest sprawdzić rybę w najgrubszym miejscu, czy odchodzi od ości po około 25-30 minutach.
Smacznego :)