Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię takie potrawy, które mogą stanowić samodzielny posiłek, bo przeważnie szybko się je robi, zawierają składniki dostępne od ręki w lodówce czy spiżarni i nadają się do spożycia zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej. Za sprawą tego wypieku mogę Was zaprosić w podróż do krajów śródziemnomorskich, gdzie w gajach oliwnych owoce są na wyciągnięcie dłoni, a warzywa pachną słońcem i morzem.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Formę do keksa lub silikonową do chleba posmarować masłem i oprószyć mąką. Do misy ze stali nierdzewnej (jeśli użyjecie robota planetarnego) lub zwykłej, w której będziecie wyrabiać ciasto, wrzucić zmieszane i przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, wbić jaja. Na niskich obrotach wyrabiać kilka minut na jednolitą masę. Dodać oliwę, mleko i odrobinę soli. Zwiększyć obroty i miksować jeszcze do 3 minut. Oliwki przekroić na pół, pomidory i ser feta w kostkę. Dodać wszystko do miski, wymieszać delikatnie do połączenia składników. Wlać masę do przygotowanej formy i wstawić na 40 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec na środkowym poziomie, sprawdzić, czy wbita wykałaczka jest sucha. Wyjąć z piekarnika i delikatnie wystudzić. Podawać solo lub z zieloną sałatą.