Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie oddawać po 1 żółtku i ucierać dalej. Następnie porcjami dodawać miód oarz mąkę wymieszanbą z przyprawą, sodą kakao i śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto przelać do głębokiej keksówki 32 cm. (ciasto rośnie dosyć wysokie. Ja piekłam na blaszcze o wymiarach 28 na 23 cm.
Piec w temperaturze 165 stopni przez 50- 60 min . Sprawdzić patyczkiem czy upieczone, jeśli jest suchy ciasto gotowe. Ciasto ostudzić i przełożyć powidłami. *użyłam 0k. 500g powideł śliwkowych i ** galaretkę brzoskwiniową.
Dzem + powidła zagotować i wsypać galaretkę wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i przekładać lekko ciepłymi żeby zbyt bardzo nie stężały. CIast pieczone z keksówki przekroić na 3 blaty, a na blaszcze wystarczy na 2. Gotowe ciasto polać polewą. Przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.