Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi mołdawskie nie są popularnym daniem w Polsce, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Mają wyjątkowe nadzienie z serem, a ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej wyróżnia się elastycznością oraz miękkością. Oryginalny przepis pochodzi z książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej z 1913 roku! A to nasza propozycja, którą możesz podać z cukrem na słodko lub ze śmietaną na słono.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 127
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4828
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 112
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 127
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4828
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 112
Składniki
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij je na puszystą i sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy konsystencja będzie odpowiednio gęsta, zostaw ją. Żółtka połącz z miękkim masłem, serem twarogowym i śmietanką. Zmiksuj krótko do wymieszania składników. Dodaj do nich ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszaj. Na koniec wsyp mąkę kukurydzianą i jeszcze raz połącz składniki.
Wszystkie składniki na farsz dokładnie połącz.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałóż najpierw łyżką ciasto, formując małe placuszki. Na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.