Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi pieczone z nadzieniem pieczarkowym

Pierogi pieczone z nadzieniem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2561 Ocena: 19404

Dodano:

Odsłon: 22920

Przepis na wyborne i smaczne pierożki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Drożdże 3 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko ¾ szklanki
  • Olej 3 łyżki
  • Cukier 2 łyżki
  • sól ½ łyżeczki
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki ½ kg
  • Cebula duża 1 szt.
  • Masło 7 dag
  • Ser żółty 30 dag
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Majeranek do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi pieczone z nadzieniem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Zrobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru i 1 szklanki mąki. Gdy ciasto podrośnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wykonanie farszu:
    Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę i poddusić na maśle razem z pieczarkami. Gdy trochę przestygnie dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy ciasto podrośnie, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, dawać przygotowany farsz i dobrze zlepić. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gdy lekko podrosną posmarować żółtkiem jaja rozbełtanym ze śmietanką kremówką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec około 20 minut do zrumienienia. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń