Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi na kolację wigilijną.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
Składniki
Wykonanie farszu: Filety z dorsza nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę. Następnie układamy je w rondlu, zalewamy gorącym wywarem i gotujemy dokładnie 15 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu zostawiamy rybę w wywarze do ostygnięcia. Ugotowane filety drobno siekamy, łączymy z cebulą zeszkloną na oleju, orzechami, natką pietruszki, jajkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Wykonanie ciasta: W przesianej na stolnicy mące robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy olej i stopniowo dolewając wody dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciast. Wykrawamy kółka, wypełniamy je przygotowanym farszem i dokładnie sklejamy. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu pierogów na wierz, gotujemy jeszcze cztery minuty. Po ugotowaniu okrasić zeszkloną na maśle cebulką. SMACZNEGO.