Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8251
Dodano: 27.01.2012
Odsłon: 17329
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Mąkę łączymy z jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Farsz: Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy cebulę, całość smażymy na złoto. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy na nie farsz. Następnie kleimy pierogi i wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy przez ok 5 min i odcedzamy.
Podsmażamy na maśle lub smalcu na patelni (z obu stron). Podczas smażenia posypujemy wierzch świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, lub skwarkami.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

viaderko 15 września 2015Zgłoś do usunięcia
wyglądają obłędnie :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 11 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
wygladaja apetycznie, ale nigdy nie slyszalam o takich,przy okazji ruskich zrobie pare takich,moja mama robila z kiszona kapusta i bialym serem , pyszne7 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Znam smak tak przyrządzonych pierogów,polecam sa naprawde dobre,a z białym serem jeszcze lepsze.10 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka78 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam pierogi w każdej postaci. Chętnie wypróbuję:)9 Kto głosował? | Odpowiedz

agnieszkacrow 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Następnym razem właśnie mam w planie dać zamiast ziemniaków ser, ciekawa jestem czy lepsze :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
bardzo apetyczne, no i sliczne zdjecie :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ostatnio robiłam takie pierożki tylko zamiast ziemniaków dałam biały ser. A podsmażane jeszcze pyszniejsze :) mmm10 Kto głosował? | Odpowiedz

viktoria 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie pierogi,a te wyglądają pysznie!9 Kto głosował? | Odpowiedz