Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam Wam małą drobną przekąskę na słodko - pierogi z serem. Ale nie są to takie zwyczajne pierogi, tylko z piekarnika :) Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z białego twarogu to sukces tego przepisu. Świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację czy też nawet mały deserek w ciągu dnia. Najlepiej smakują z musem malinowym :) Gwarantuje, że dzieciom też one zasmakują, zwłaszcza ja pomogą lepić. :)
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 117
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 69
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 117
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 69
Składniki
Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość). W między czasie przygotować farsz. Ser rozdrobnić widelcem, dodać żółtka i cukier, dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z twarogu i wykrawać pierogi (ja użyłam zwykłej szklanki), następnie wyrobić ładny brzeg. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 15 min.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego :)