Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam Wam małą drobną przekąskę na słodko - pierogi z serem. Ale nie są to takie zwyczajne pierogi, tylko z piekarnika :) Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z białego twarogu to sukces tego przepisu. Świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację czy też nawet mały deserek w ciągu dnia. Najlepiej smakują z musem malinowym :) Gwarantuje, że dzieciom też one zasmakują, zwłaszcza ja pomogą lepić. :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3756
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2113
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5574
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3756
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2113
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5574
Składniki
Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość). W między czasie przygotować farsz. Ser rozdrobnić widelcem, dodać żółtka i cukier, dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z twarogu i wykrawać pierogi (ja użyłam zwykłej szklanki), następnie wyrobić ładny brzeg. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 15 min.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego :)