Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierś z kaczki na zimno:

Pierś z kaczki na zimno:

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 4245

Dodano:

Odsłon: 4226

Kaczka w naszym domu nie ma specjalnego wzięcia ale podana w ten sposób-znajduje chętnych. Podana na zimno z dodatkiem świeżych jabłek ma zupełnie inny (lepszy) smak.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka roztartego w palcach majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
  • 1 szklanka gęstego soku jabłkowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kaczki na zimno:

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawami i skropić czerwonym półwytrawnym winem. Owinąć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny. Skórę naciąć w "kratkę" i ułożyć na zimnej patelni. Smażyć na średnim ogniu aż się zarumieni. Odwrócić mięso i piec jakieś 15 minut. Każdy kawałek posmarować miodem z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą, sokiem jabłkowym i pomarańczowym oraz wytopionym tłuszczem .Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać listki, ziele i czosnek przeciśnięty przez praskę. Piec do miękkości. Ostudzić. Pociąć w plastry. Podałam z jabłkiem pokrojonym w "zapałkę" i skropiłam sokiem z pomarańczy.Udekorowałam startą skórką z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 stycznia 2019 U Ciebie wiecej wspanialych pysznosci, zachecilas mnie do wersji z pomarancza!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń