Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne chipsy z dyni hokkaido

Pikantne chipsy z dyni hokkaido

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4349

Dodano:

Odsłon: 9506

Chipsy. Ulubiona przekąska do piwa czy wina na całym świecie. Ulubiona trucizna na całym świecie. Tłuszcze trans, kilogramy soli, inna chemia... Proponuję smaczny zamiennik, spełniający tę samą rolę. Zaczniesz jeść... aż zjesz do końca. Lekko słodkawe i mocno pikantne, do tego wino.

Składniki

  • dynia hokkaido - dowolnej wielkości
  • odrobina oliwy do posmarowania
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój w cienkie plastry, wytnij wnętrze z pestkami. Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry.

  2. Plastry pokrój na mniejsze kawałki, posmaruj cieniutko oliwą i posyp grubo mielonym pieprzem.
    Rozłóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku (200 stopni, termoobieg) przez ok. 10 minut. Wyłącz piekarnik, przewróć chipsy na drugą stronę i zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
    Po wyjęciu przesyp na papier kuchenny i pozwól im trochę przeschnąć - będą chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń