Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne mięsne kuleczki

Pikantne mięsne kuleczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 631

Dodano:

Odsłon: 2166

Idealna przekąska do zimnego piwa.

Składniki

  • 450 g mięsa mielonego
  • 2 sztuki cebuli dymki
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Bułka tarta
  • Sezam
  • Olej słonecznikowy
  • Jajko
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantne mięsne kuleczki

Przygotowanie

  1. Paprykę (nie usuwamy wszystkich ziaren) i cebule kroimy w kostkę lub miksujemy w blenderze. Potem dodajemy je i przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy jajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju (180 stopni) i smażymy 10 minut. Gotowe kulki kładziemy na ręcznik papierowy na chwilę aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń