Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze się sprawdza, gdy brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu lub na ciepłą kolację.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11296
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11296
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia (trwa to około 5 minut). Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło. Ciasto na pizzę przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej cienko olejem. Odstawić na 10 minut, by podrosło.
Ciasto smaruję sosem pomidorowym.Układam "zeszkloną" cebulę i podsmażone na maśle pieczarki, kroję oliwki i kruszę ser feta. Całość posypuję oregano. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 10 minut. Wyjmuję, posypuję startym, żółtym serem i piekę jeszcze około 5 minut aż ser się roztopi. Podaję z sosem czosnkowym: --------------------------------- -------- 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku