Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze się sprawdza, gdy brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu lub na ciepłą kolację.
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 65
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 18
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 131
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 65
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 18
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 131
Składniki
Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia (trwa to około 5 minut). Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło. Ciasto na pizzę przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej cienko olejem. Odstawić na 10 minut, by podrosło.
Ciasto smaruję sosem pomidorowym.Układam "zeszkloną" cebulę i podsmażone na maśle pieczarki, kroję oliwki i kruszę ser feta. Całość posypuję oregano. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 10 minut. Wyjmuję, posypuję startym, żółtym serem i piekę jeszcze około 5 minut aż ser się roztopi. Podaję z sosem czosnkowym: --------------------------------- -------- 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku