Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze się sprawdza, gdy brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu lub na ciepłą kolację.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1627
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2585
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1627
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2585
Składniki
Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia (trwa to około 5 minut). Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło. Ciasto na pizzę przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej cienko olejem. Odstawić na 10 minut, by podrosło.
Ciasto smaruję sosem pomidorowym.Układam "zeszkloną" cebulę i podsmażone na maśle pieczarki, kroję oliwki i kruszę ser feta. Całość posypuję oregano. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 10 minut. Wyjmuję, posypuję startym, żółtym serem i piekę jeszcze około 5 minut aż ser się roztopi. Podaję z sosem czosnkowym: --------------------------------- -------- 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku