Przekąski Przepis na:
Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście


Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 811
Dodano: 11.06.2018
Odsłon: 294
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- duża szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju
- Pozostałe:
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- 3 pomidory
- 3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
- 1 łyżka suszonej bazylii
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.
Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).
Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 13 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Proste połączenie, a tak niesamowicie pyszne <30 Kto głosował? | Odpowiedz