Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 2001

Pyszna pizza domowa na grubym cieście, w środku miękka, pod spodem chrupiąca, nie opada pod naciskiem wielu składników. Idealna!

Składniki

  • 2.5 szklanki mąki
  • 40 gram drożdży
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Sos:
  • Koncentrat pomidorowy
  • Zioła włoskie
  • Sól
  • Pomidory w puszce
  • Czosnek
  • Składniki na farsz:
  • Cebula
  • Pieczarki
  • Szynka
  • Mozzarella
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Cebula dymka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i łyżce cukru, dodać rozpuszczoną na patelni margarynę, odstawić w ciepłe miejsce.

    - W misce połączyć 2 jaja, przesianą mąkę, sól, dodać rozczyn z drożdży, urabiać ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    - Składniki na sos zagotować, odstawić.

    - Pieczarki i paprykę z pieprzem usmażyć osobno. Posiekać cebulę.

    - Ciasto po godzinie wyrobić, posmarować sosem, dodawać kolejno cebulę, grzyby, szynkę, paprykę, ser, kukurydzę oraz dymkę.

    Piec w 220 stopniach ok. 15 minut, do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń