Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość prosta i pyszna. Dodatkowo urozmaicona faszerowanym brzegiem. Ulubiona pizza moich córeczek i nie tylko :) Zawsze znika błyskawicznie. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzi się tez na domowej imprezie.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 522
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 522
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody, odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukry około 6 min. Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki. Gdy ciasto nam wyrośnie rozciągamy na blaszce tak aby ciasto wystawało poza nią około 2-3 cm. Na brzegach formy kładziemy kawałki szynki lub boczku i trochę żółtego sera, następnie zamykamy wystającą częścią ciasta formułując brzeg. Ciasto smarujemy oliwą, a następnie koncentratem i keczupem, posypujemy odrobina przyprawy do pizzy, układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 20 min. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym pizza będzie bardziej puszysta. Jeśli zależy nam na pulchnym spodzie to nie wałkujemy ciasta tylko lekko rozciągamy palcami.