Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza nie Diavolo. :D Ale i tak ostra :)

Pizza nie Diavolo. :D  Ale i tak ostra :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 534

Zamiast kiełbasy salami użyłam szynki wieprzowej.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto do pizzy:

    składniki:

    20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki ciepłego mleka

    wykonanie:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

    ------------------------------------------------------------------------------------------
    Przepis na sos pomidorowy:

    składniki na 1,4 litra sosu:

    pomidory lima 9-11 szt
    czosnek 7 ząbków
    Cebula biała pół
    cebula czerwona 1 szt
    natka pietruszki pół pęczka
    sól morska do smaku
    pieprz czarny pół łyżeczki
    cukier trzcinowy 1 łyżka
    oregano 1 łyżeczka
    bazylia 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    oliwa 3-4 łyżki

    wykonanie:

    Cebule i czosnek kroimy w kostkę, solimy. Wrzucamy do garnczka z rozgrzaną oliwą, smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy wymyte, pokrojone pomidory, sól, pieprz, cukier, bazylię, oregano, czerwoną paprykę słodką i dusimy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki i blendujemy wszystko. Zrobiony sos możemy włożyć do słoiczków i za pasteryzować.

  2. Z ciasta rozwałkowujemy okrąg do wymiaru formy do pieczenia.
    Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wysmarowanej olejem.
    Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym.

  3. Układamy pokrojone w kawałki szynkę, paprykę ser mozzarello .
    Posypujemy oregano i bazylią. Całość posypujemy serem mozzarella (wiórki).

  4. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  5. Upieczoną pizze kroimy i jemy :) Jest pycha :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 kwietnia 2017 Czy w sytuacji, kiedy zamiast paprykowej salami użyłaś szynki (konserwowej lub wedzonej), a przy wykończeniu zabrakło wąskich strąków zielonej papryki peperoni, upieczona pizza pozostaje nadal pikantna i ostra, jak na to wskazuje nazwa? Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń