Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza podwójnie grzybowa

Pizza podwójnie grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 806

Dodano:

Odsłon: 220

Przygotowałam pizzę z pieczarkami i boczniakami, do ciasta dodałam mieszankę przypraw bałkańskich, wyszła rewelacyjna.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw bałkańskich
  • Dodatki:
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1/4 pora
  • 1/2 cebuli
  • 15 dag boczniaków
  • 10-15 dag pieczarek
  • 5 dag salami
  • 8-10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • papryka mielona ostra
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza podwójnie grzybowa

Przygotowanie

  1. Do mąki pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i wyrabiać mieszadełkami przez kilka minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, oliwę i mieszankę bałkańską. Powtórnie wyrabiać około 5-7 minut. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę, pozostawić do wyrośnięcia

  2. Boczek pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wsypać pokrojony por z cebulą, zeszklić.

  3. Umyte pieczarki i boczniaki posiekać, połączyć z cebulą i boczkiem.

  4. Mieszając, smażyć do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem.

  5. Sos:
    majonez wymieszać z papryką, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem.

  6. Tak przygotowanym sosem posmarować wyrośnięte ciasto na pizzę. Wyłożyć grzyby i ułożyć salami.

  7. Posypać startym żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzą, piec około 12-13 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń