Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam pizzę z pieczarkami i boczniakami, do ciasta dodałam mieszankę przypraw bałkańskich, wyszła rewelacyjna.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3260
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3260
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Składniki
Do mąki pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i wyrabiać mieszadełkami przez kilka minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, oliwę i mieszankę bałkańską. Powtórnie wyrabiać około 5-7 minut. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę, pozostawić do wyrośnięcia
Boczek pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wsypać pokrojony por z cebulą, zeszklić.
Umyte pieczarki i boczniaki posiekać, połączyć z cebulą i boczkiem.
Mieszając, smażyć do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem.
Sos: majonez wymieszać z papryką, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem.
Tak przygotowanym sosem posmarować wyrośnięte ciasto na pizzę. Wyłożyć grzyby i ułożyć salami.
Posypać startym żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzą, piec około 12-13 minut.