Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza rolls czyli pizza w formie roladek (ślimaczków) to fajna przekąska na „jeden kęs”. Jest smaczna i sycąca. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi. Idealna na domówkę, Sylwestra itp. Można zabrać je również do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Idealne na każda okazję.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 106
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4486
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 106
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4486
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy startą cukinię i podsmażamy do momentu aż odparuje całą wodę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 50 cm). Na całej powierzchni placka układamy plastry sera, szynkę oraz powstały farsz, posypujemy przyprawą do pizzy, polewamy odrobiną ketchupu i posypujemy startym serem zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm. Układamy na kratce ułożonej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min, aby ciasto urosło. Wkładamy razem z kratką do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 15-20 min, aż będą rumiane. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600.