Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza rolls czyli pizza w formie roladek (ślimaczków) to fajna przekąska na „jeden kęs”. Jest smaczna i sycąca. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi. Idealna na domówkę, Sylwestra itp. Można zabrać je również do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Idealne na każda okazję.
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1829
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1829
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy startą cukinię i podsmażamy do momentu aż odparuje całą wodę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 50 cm). Na całej powierzchni placka układamy plastry sera, szynkę oraz powstały farsz, posypujemy przyprawą do pizzy, polewamy odrobiną ketchupu i posypujemy startym serem zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm. Układamy na kratce ułożonej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min, aby ciasto urosło. Wkładamy razem z kratką do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 15-20 min, aż będą rumiane. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600.