Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie inna, bardzo smaczna i syta:-)
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Drożdże i cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodajemy, rozpuszczone drożdże (bez wcześniejszego wyrastania ) łyżeczkę soli, 2łyżki oliwy i ciepłą wodę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki. Gdy ciasto jest już jednolite i gładkie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W czasie kiedy ciasto rośnie robimy sos pomidorowy. Do przecieru dodajemy sól, pieprz, tymianek i oregano mieszamy. Można do smaku dodać 2 - 3 łyżki pikantnego keczupu.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt tylko trzeba uważać aby nie wałkować ciasta zbyt cienko bo po zwinięciu podczas pieczenia może popękać. Tak rozwałkowane ciasto przykrywamy i zostawiamy na 10min. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy składniki. Pokrojone na plasterki pieczarki, szynkę,cebulę w piórka, mozarellę pokrojoną na cienkie kawałeczki i żółty ser. Zwijamy brzegi ciasta do środka a następnie całość w roladę. Brzegi skleić. Można ponacinać wierzch ciasta nożem posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać oregano.Pieczemy w 190 stopniach około 30minut.
Kroimy na plasterki i zajadamy:-))) Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno:-))