Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2828
Dodano: 29.04.2014
Odsłon: 1603
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę.
Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych.
Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.
Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut.
Tak samo przygotowuję drugą część pizzy.
Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 29 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Mega wypasiona :)) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz