Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12065
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 151
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8873
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1210
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12065
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 151
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8873
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1210
Składniki
Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę.
Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych.
Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.
Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem