Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki

Pizzerinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4421

Dodano:

Odsłon: 852

Bardzo fajna propozycja na wczesną kolację, zwłaszcza dla miłośników pizzy, a chyba ich wśród nas nie brakuję. Pizzerinki to świetna alternatywa dla domowej pizzy, są bardziej podzielne i mniej pracochłonne. Idealnie nadają się na imprezy, także dla tych najmłodszych. Może nie jest to zbyt zdrowa przekąska, ale zawsze można mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą, wybrać najwyższej jakości dodatki i już nie jest wcale aż tak źle. Zapraszam.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 min.
    Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, olej, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto (najlepiej rękoma).
    Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min.


  2. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na grube plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy również na maśle (można wykorzystać masło, na którym smażyliśmy cebulę)
    Szynkę kroimy wedle uznania.

  3. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypanym mąką, wałkujemy (niezbyt cienko) i wykrawamy koła (ja użyłam dużego kubka). Przekładamy na blaszkę posmarowaną olejem.
    Każdy krążek smarujemy ketchupem (albo sosem pomidorowym), kładziemy cebulę, pieczarki i szynkę.
    Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min.
    5 min przed końcem pieczenia pizzerinki posypujemy mozzarellą.

    Gotowe pizzerinki posypujemy ziołami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 lutego 2018 Poproszę taką jedną tak przed snem do schrupania:)
Pychotki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 lutego 2018 Fajne:)Można kombinować z dodatkami na każdy inne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego 2018 Takie maluchy są najlepsze, można za każdym razem zrobić 5, a nawet 10 różnych rodzajów i to jest w tym dobre :)
Pychotka :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń