Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajna propozycja na wczesną kolację, zwłaszcza dla miłośników pizzy, a chyba ich wśród nas nie brakuję. Pizzerinki to świetna alternatywa dla domowej pizzy, są bardziej podzielne i mniej pracochłonne. Idealnie nadają się na imprezy, także dla tych najmłodszych. Może nie jest to zbyt zdrowa przekąska, ale zawsze można mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą, wybrać najwyższej jakości dodatki i już nie jest wcale aż tak źle. Zapraszam.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 min. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, olej, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto (najlepiej rękoma). Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle klarowanym. Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na grube plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy również na maśle (można wykorzystać masło, na którym smażyliśmy cebulę) Szynkę kroimy wedle uznania.
Gotowe ciasto wykładamy na blat posypanym mąką, wałkujemy (niezbyt cienko) i wykrawamy koła (ja użyłam dużego kubka). Przekładamy na blaszkę posmarowaną olejem. Każdy krążek smarujemy ketchupem (albo sosem pomidorowym), kładziemy cebulę, pieczarki i szynkę. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. 5 min przed końcem pieczenia pizzerinki posypujemy mozzarellą. Gotowe pizzerinki posypujemy ziołami. Smacznego :)