Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne , podzielne , doskonałe do pracy i na poczęstunek.
Zaczyn z drożdży.
Drożdże wkładam do wysokiego kubka , dodaję 1 łyżeczkę cukru , około 1 łyżki mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam na jednolitą masę , taką żeby swobodnie spływała po łyżce. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż urośnie cały kubek.
Robimy Ciasto.
Mąkę wsypuję do miski . Dodaję jajko , cukier , szczyptę soli , wyrośnięte drożdże , dodaję rozpuszczoną przestudzoną margarynę i podlewając ciepłym mlekiem wyrabiam jednolite ciasto (około 10 minut) . ciasto nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje to podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte , odrywam po kawałku ciasta , formując kulki a następnie spłaszczając formuję owal . Robię tak do wyczerpania ciasta .
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni .
Jak robię farsz:
Na patelni na rozgrzanym oleju podduszam obrane i pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki , cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę również pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut .
Pomidorowa baza :
Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ( 3-4) , 1 ząbek czosnku , obrany i przeciśnięty przez praskę , po pół łyżeczki oregano i bazylii , 1 łyżka oliwy z oliwek , sól , pieprz do smaku. Całość mieszam do połączenia składników.
Składamy :
Na podpieczone pizzerinki nakładam sos pomidorowy i dokładnie rozsmarowuję . Następnie nakładam przygotowany farsz i posypuję startym na grubych oczkach żółtym serem .
Tak przygotowane układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wstawiam na około 10 minut na 180-200 stopni .
* Każdy może dodać swoje ulubione dodatki. Układamy je na farsz i posypujemy serem .
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5217
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 266
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 183
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 86
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 42
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5217
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 266
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 183
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 86
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 42
Składniki
Zaczyn z drożdży. Drożdże wkładam do wysokiego kubka , dodaję 1 łyżeczkę cukru , około 1 łyżki mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam na jednolitą masę , taką żeby swobodnie spływała po łyżce. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż urośnie cały kubek. Robimy Ciasto. Mąkę wsypuję do miski . Dodaję jajko , cukier , szczyptę soli , wyrośnięte drożdże , dodaję rozpuszczoną przestudzoną margarynę i podlewając ciepłym mlekiem wyrabiam jednolite ciasto (około 10 minut) . ciasto nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje to podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte , odrywam po kawałku ciasta , formując kulki a następnie spłaszczając formuję owal . Robię tak do wyczerpania ciasta . Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni . Jak robię farsz: Na patelni na rozgrzanym oleju podduszam obrane i pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki , cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę również pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut .
Pomidorowa baza : Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ( 3-4) , 1 ząbek czosnku , obrany i przeciśnięty przez praskę , po pół łyżeczki oregano i bazylii , 1 łyżka oliwy z oliwek , sól , pieprz do smaku. Całość mieszam do połączenia składników. Składamy : Na podpieczone pizzerinki nakładam sos pomidorowy i dokładnie rozsmarowuję . Następnie nakładam przygotowany farsz i posypuję startym na grubych oczkach żółtym serem . Tak przygotowane układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wstawiam na około 10 minut na 180-200 stopni . * Każdy może dodać swoje ulubione dodatki. Układamy je na farsz i posypujemy serem .
Przepisy Przekąski
Przekąski
Faszerowane karczochy z grilla
Przekąski
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Przekąski
Grillowany camembert z grillowanymi szparagami
Przekąski
Paluchy czosnkowe
Faszerowane karczochy z grilla
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 42
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Polecam bardzo smaczne, szybkie a za razem syte naleśniki z parówką, szynką i...
Odsłon: 79