Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta, ale jaka smaczna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut plus 20 minut pieczenia.
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 22
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 93
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7434
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 22
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 93
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7434
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, posypujemy połową sera startego na tarce o grubych oczkach i układamy plasterki szynki. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.
Szynkę posypujemy resztą serem, kukurydzą osączoną dokładnie z płynu i posiekaną natką oraz dymką. Na wierzchu możemy jeszcze trochę polać całość odrobiną ketchupu.
Zwijamy roladę, radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 12 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko ściskamy i spłaszczamy, układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!